![]() |
Καθηγήτρια |
Email:
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
Κωνσταντίνα Σπ. Νικήτα: Έλαβε το δίπλωμα του Ηλεκτρολόγου Μηχανικού και του Διδάκτορα Μηχανικού από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (Ε.Μ.Π.). Μετά από επιτυχείς κατακτήριες εξετάσεις, εισήχθη στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, από όπου αποφοίτησε το 1993. Κατά το διάστημα 1990-1995 εργάστηκε ως ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών, ΕΜΠ. Το 1996 εκλέχτηκε Επίκουρος Καθηγήτρια στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, ΕΜΠ, το 2001 εκλέχθηκε Αναπληρώτρια Καθηγήτρια και το 2005 Καθηγήτρια στο ίδιο Τμήμα, όπου και υπηρετεί ως σήμερα. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν: βιολογικά αποτελέσματα και ιατρικές εφαρμογές των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων, υπολογιστικό βιοηλεκτρομαγνητισμό, βιοϊατρική πληροφορική, ιατρική απεικόνιση, ψηφιακή επεξεργασία και ανάλυση βιοϊατρικών δεδομένων. Έχει δημοσιεύσει 176 εργασίες ως άρθρα σε αναγνωρισμένα διεθνή επιστημονικά περιοδικά ή ως κεφάλαια βιβλίων, καθώς και περισσότερα από 300 άρθρα στα πρακτικά διεθνών επιστημονικών συνεδρίων. Είναι συγγραφέας δύο βιβλίων στην ελληνική, συντάκτης τεσσάρων βιβλίων στην αγγλική, καθώς και προσκεκλημένος συντάκτης ειδικών αφιερωμάτων διεθνών επιστημονικών περιοδικών. Είναι κάτοχος δύο διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας. Έχει συντονίσει τεχνικά πλήθος χρηματοδοτούμενων ευρωπαϊκών και ελληνικών ερευνητικών προγραμμάτων στην περιοχή της βιοϊατρικής τεχνολογίας και πληροφορικής. Είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής (Editorial Board) του επιστημονικού περιοδικού ΙΕΕΕ Transactions on Biomedical Engineering και έχει διατελέσει πρόεδρος ή μέλος της οργανωτικής/επιστημονικής επιτροπής περισσότερων από 50 διεθνών επιστημονικών συνεδρίων σε βιοϊατρική τεχνολογία και σε επικοινωνίες. Έχει τιμηθεί με επιστημονικά βραβεία, μεταξύ των οποίων και το Επιστημονικό Βραβείο του Ιδρύματος Μποδοσάκη που της απενεμήθη το 2003 για εξαιρετική συμβολή στον κλάδο της «Έρευνας και των Εφαρμογών της Πληροφορικής στην Ιατρική». Είναι Senior member του Ινστιτούτου Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών (IEEE) των ΗΠΑ, μέλος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, καθώς και Chair και Ambassador του ελληνικού τμήματος ΙΕΕΕ-Engineering in Medicine and Biology Society. Κατά το διάστημα 2007-2008 ήταν μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ), από το 2008 είναι μέλος του Διεπιστημονικού Οργανισμού Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (ΔΟΑΤΑΠ), και του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΣΕΤ). Από το Σεπτέμβριο 2010 είναι Αναπληρωτής Πρόεδρος του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, ΕΜΠ.
![]() |
Καθηγητής
Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Ηρώων Πολυτεχνείου 9, Ζωγράφος Γραφείο: 2.2.16, 2ος Όροφος, Παλαιό κτ. Ηλεκτρολόγων Tel: + 30210 7723694
Fax: +30210 7723694 |
Email:
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
Παναγιώτης Φράγκος: Έλαβε το Δίπλωμα του Ηλεκτρολόγου Μηχανικού, από τη Σχολή ΗΜΜΥ του ΕΜΠ τον Ιούνιο του 1983, το Master's of Science in Electrical Engineering, Dept. of Electrical Engineering, University of Pennsylvania, Philadelphia, ΗΠΑ το 1985 και Ph.D. in Electrical Engineering, Dept. of Electrical Engineering, University of Pennsylvania, Philadelphia, ΗΠΑ το 1986. Το 1989–1992 ήταν Λέκτορας στη Σχολή ΗΜΜΥ ΕΜΠ, το 1992–1996 Επίκουρος Καθηγητής, το 1996–2000 Αναπληρωτής Καθηγητής και από 2000 έως σήμερα Καθηγητής στο ίδιο Τμήμα.
Από το 2009 είναι Editor του Διεθνούς Επιστημονικού Περιοδικού "Journal of Applied Electromagnetism" το οποίο δημοσιεύεται ηλεκτρονικά από την Σχολή ΗΜΜΥ του ΕΜΠ. Από το έτος 2012 είναι μέλος του Editorial Board του διεθνούς επιστημονικού περιοδικού "Electronics and Electrical Engineering" Journal, Μέλος της Επιστημονικής – Οργανωτικής Επιτροπής για διεθνή επιστημονικά συνέδρια, Guest Editor στο Special Issue του IET "Signal Processing" Journal on "ISAR Signal Processing Techniques" (Ιούνιος 2007), Lead Guest Editor στο Special Issue του "International Journal Antennas and Propagation" (IJAP), Hindawi Ed. Co., με θέμα "Propagation of Electromagnetic (EM) Waves over Terrain" (PEWT), July 2013 – July 2014. Έχει συμμετάσχει σε σημαντικό αριθμό εθνικών και διεθνών ερευνητικών έργων, καθώς και σε μεγάλο αριθμό διεθνών επιστημονικών ανταλλαγών. Έχει συμμετάσχει σε σημαντικό αριθμό επιστημονικών ομάδων εργασίας στο αντικείμενο των ασύρματων και κινητών ραδιοεπικοινωνιών, συστημάτων ραντάρ κλπ, τόσο σε διεθνές όσο και σε εθνικό επίπεδο.
Είναι Συγγραφέας του επιστημονικού βιβλίου "Ηλεκτρομαγνητικές Μέθοδοι Τηλεπισκόπησης", Εκδόσεις Παπασωτηρίου, Αθήνα, 1999 και Συ-συγγραφέας του επιστημονικού βιβλίου "Ηλεκτρικά Κυκλώματα", αυτοέκδοση, Αθήνα 2016. Έχει 45 δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και 3 δημοσιεύσεις σε Κεφάλαια Διεθνών Επιστημονικών Βιβλίων. Έχει 138 παρουσιάσεις και δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια και διεθνείς επιστημονικές συναντήσεις εργασίας και περίπου 170 ετεροαναφορές στο ερευνητικό μου έργο στη διεθνή επιστημονική βάση δεδομένων 'ISI Web of Knowledge – Thomson Reuters'.
Επιστημονικές περιοχές ενδιαφέροντος: Συστήματα Ραντάρ, τεχνικές επεξεργασίας σήματος σε ραντάρ τύπου SAR και ISAR, απεικόνιση στόχων ραντάρ, Ασύρματες και Κινητές Τηλεπικοινωνίες, Μικροκύματα, Διάδοση ηλεκτρομαγνητικών (ΗΜ) κυμάτων υπεράνω της γήϊνης επιφάνειας, καθώς και σε αστικό περιβάλλον για ασύρματες και κινητές ραδιοεπικοινωνίες, Σκέδαση ΗΜ κυμάτων, Αντίστροφη σκέδαση ΗΜ κυμάτων, Διάδοση ΗΜ κυμάτων σε οπτικές ίνες – μη γραμμικά φαινόμενα διάδοσης, Υπολογισμός εγγύς ΗΜ πεδίου.
Είναι μέλος του Τεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος. Είναι κριτής στα διεθνή επιστημονικά περιοδικά: IEEE Antennas and Propagation, IEEE Aerospace and Electronics Systems, IET (IEE) Signal Processing, IEEE Microwave Theory and Techniques.